Borgå

11.07.2012 kl. 15:02
I helgen besökte jag Borgå. Det är en trevlig stad. Jag besökte bland annat Konstfabriken, som är en ny, ganska intressant plats. Just nu och ända fram till 15.8 pågår en BONK-utställning där, och den tycker jag att alla som rör sig i trakterna ska besöka. Själv tycker jag Bonk Business är konst när det nästan är som bäst. Roligt, snyggt och precis tillräckligt samhällskritiskt.

 

För er som inte vet är Bonk Business ett företag påhittat av den finlandssvenska konstnären Alvar Gullichsen. Bonk Business tillverkar maskiner med lustig, eller ibland ingen funktion. Det finns ofta en viss samtidskritik i maskinerna. Själv är jag nästan mest förtjust i reklamaffischerna för dessa maskiner, som den på bilden nere till vänster, Det är en reklamaffisch för "Canned hate", vilket är en produkt där energin i otrevliga, ovälkomna känslor förvandlats till grillkolsbriketter.

Om man besöker utställningen med barn rekommenderar jag övre våningen där det finns en legomodell av Konstfabriken! Som legofantast avundades jag naturligtvis de som fått bygga detta magnifika verk. Jag ursäktar också att jag tog världens sämsta bilder med min telefon. Ger på inga sätt utställningen eller legohuset rättvisa. Men gå och titta! Bra ju!