Kassel

12.09.2012 kl. 21:48
Jag har då en alldeles utomordentlig arbetsplats. Förra helgen fick vi åka till Kassel och besöka dokumenta. För er som inte vet är dokumenta en nutidskonstutställning som äger rum i Kassel vart femte år. I år ordnades dokumenta för trettonde gången. Utställningen pågår i fyra månader och i år var det ca 300 konstnärer som visade sin konst där. Konstnärerna är utvalda från hela världen och konsten visas i museer, gallerier, varuhus, på järnvägsstationen, i hotell, i en enorm park och på en massa andra skumma platser i staden.

 
 

Resan var hur som helst utmattande men helt suverän. Har sett så mycket konst att jag känner mig pånyttfödd. Mycket var dåligt, men en del saker var riktigt, riktigt bra. Som det ska vara med konst alltså. Tack och lov har inte alla samma åsikter om vad som är bra och vad som är dåligt.

 
Kader Attias installation var en av mina favoriter under dokumenta. Den handlade om förvrängningar. Han ställde t.ex. bilder av hur man opererat krigsskador mot primitiva konstverk och medvetna förvrängningar av kroppen. Det fanns också primitiva smycken gjorda av patroner och gamla mynt. Svårt att förklara, men tänkvärt om hur vi ser på kroppen och också om påverkan mellan tredje världen och västvärlden. 
Det fanns ett lustigt konstnärskollektiv med rivna väggar. På gården fanns ett uthus som var kolsvart inuti. Där fanns människor som sjöng eller föreläste. Tino Sehgal hette konstnären. Håll i minnet, han verkar spännande!

 
Själv är jag helt såld på
Janet Cardiffs och George Bures konst. De gör huvudsakligen ljudkonst och det går inte riktigt att beskriva varken i bild eller ord vad de gör. Jag har bloggat om dem tidigare, när de visades på Kiasma. På dokumenta fanns det tre verk av dem. Det på järnvägsstationen var allra finast.
   
 
 


Angående Kassel i sig kan jag på inga sätt rekommendera någon att resa dit förrän om fem år när nästa Kassel går av stapeln. Det är en helt vanlig liten tysk stad. Lite som att vara på semester i Lahtis, bortsett från att det var närmare 30 grader varmt.


Och ibland är den bästa konsten den som inte är konst.
Kommentarer (0)
Spamfilter
Skriv siffran 3 med bokstäver: