Ekenäs

Spenderade så gott som hela förra veckan med att bygga upp utställningen Bortom Stora Magellanska molnet i Elverket i Ekenäs. Utställningen innehåller Petra Lindholms och Kim Simonssons konstverk och jag tycker själv att den är riktigt riktigt fin och riktigt riktigt intressant! Kvar till 26.2 för dem som har vägarna förbi. Rekommenderar!

   

   
29.01.2012 kl. 18:36

Parentes

Måste bara säga att jag är ovanligt stolt över att vara finländare idag. Aldrig kunde man väl tro att man skulle bli så euforiskt glad över ett presidentval. Go Pekka!
22.01.2012 kl. 23:07

Kyrkslätt

Imorgon ska jag hälsa på min kompis som bor i Kyrkslätt. Det är alltid lugnt och skönt att hälsa på henne - hon bor ute i skogen, inte allt för långt från vatten och brukar skämma bort mig med förföriskt god mat och långa promenader. Sedan sover jag som ett nyfött barn i hennes soffa och väcks på morgonen av den oerhörda tystnaden. Lite som att vara på ett spa.

Min kyrkslättsvän är också min kulturvän - hon brukar förära mig besök i hufvudstaden där vi tillsammans går på diverse konserter eller utställningar. Senast jag besökte Kyrkslätt, på hösten, var vi också kulturella och gjorde en avstickare till Hvitträsk. Hvitträsk är arkitekttrion Geselius, Lindgren och Saarinens hem från början av 1900-talet. Arkitekturnörden i mig dog en aning. Så galet vackert.

 

 

13.01.2012 kl. 17:18

Provence

Det blev en massa Provence-snack över julen. Idéer om att leva bohemliv på den sydfranska landsbygden. En nästan smärtsam längtan tillbaka.

 

29.12.2011 kl. 16:05

Vasa

Meddelar helt kort att Platforms utställning "To have/ To own" på Kuntsi (åtminstone delvis) är riktigt, riktigt sevärd. Bytte till mig en plasthöna och en säkerhetsnål mot en inträdesbiljett till Leipätehdas och två klistermärken med smurfarna på vid Esther Pilkingtons konstverk "Vaasa in luck". Hennes två verk är mina favoriter. Lyste mig i ficklampsljus genom oväsendet i Rasmus Hedlunds, Maria Lundströms, Eija Leinonens och Tuomo Väänänens installation "Collection" som också var en sann upplevelse. Gillade dessutom Jimmy Pullis och Christian Rupps upp-och-nervända gran "Death Watch". Hade för lite tid för att kolla filmerna - det ska jag ta  mellandagarna. Men alla dit! Hänger kvar till 31.1.2012.

22.12.2011 kl. 22:16

Vasa

Imorgon åker jag till Vasa. I t-v-å veckor. Det känns fint. Och också någonstans ledsamt. Helsingfors gör gott just nu. Det har varit en fantastisk höst då jag lärt känna nya människor som gör mig lycklig varje dag. Trodde aldrig jag skulle känna så, men det här är nog mer mitt hem än Vasa nu. Trots det; alla de där bästa människorna där uppe. Ibland saknar jag dem så det gör ont, och nu kommer jag att ha all tid i världen att umgås med dem. Det är fint. Verkligen fint.

Den här låten är eventuellt bäst. Men det visste ni säkert redan.
 
15.12.2011 kl. 23:21

Parentes

Ja. Jag var också på den där bloggalan. Hittade en bild på mig själv, som jag blev glad av.Mest för att jag står mellan Karin och Alexandra, som faktiskt är två av de bästa jag vet här i min stad. Oraklet är säkert också en fin typ, men honom känner jag inte. Det var roligt, på galan. För egen del var årets fest lite lugnare än förra året (tack och lov). Men en fin fest ändå. Roligast var det när Alexandra (i misstag) kastade ett plaststop på en bloggare. Tråkigast var det när jag, i skor med öppen tå, och min allra käraste syster pulsade fram genom snöslask från efterfesten.

Jag hade inte tänkt skriva något om galan. Men så blev det så mycket diskussioner om priser och goodiebagar och jag vet inte vad att jag nu ändå känner att jag vill säga något.

Jag är ingen überstolt finlandssvensk (det är väl som att svära i kyrkan att säga det här) och jag är inte heller någon dedikerad bloggläsare (det också, som att svära). Läser helt ärligt bara kompisars bloggar för att jag vill veta vad de sysslar med. Så jag är kanske inte rätt person att göra det här uttalandet, men hej, come on! Vi pratar om en bloggala. En gala för personer som skriver bloggar som de helt och hållet själva valt att göra. Ingen tvingar någon att blogga. Ingen räddar liv med sin blogg. De flesta gör faktiskt inte ens någon skillnad här på jorden genom sitt bloggande. Man bloggar ju för sin egen skull. Om man får ett jobb, en vän eller en bra diskussion genom sin blogg är det ju en bonus. Men det är inget välgörenhetsarbete vi sysslar med här. Det är bara på skoj.

Det finns fina, hängivna människor som helt gratis anstränger sig för att vi ska få ha sådana här fina bloggportaler. För att vi ska få ha en bloggala. För att de tycker att vi är värda det. För att de tycker att vi fastän vi är en sådan här liten töntig minoritet ska ha tillgång till sådant. Jag är säker på att de här människorna varken vill ha beundran eller applåder för det. Men det är väl för sjutton inte så svårt att vara lite tacksam? De har säkert också andra saker de kan göra på sin fritid. Titta på tjugosjunde säsongen av Grey's Anatomy till exempel. Men de väljer att i stället fixa en bloggala. Och då tycker jag att vi som inte ringt runt och tiggt åt oss saker till en goodiebag kan hålla käften.

Och angående det här med att få dyra presenter för att man vunnit en bloggkategori; som nämnt ovan - det är alltså BLOGGAR vi pratar om. Som man skriver för att man vill. Bara därför. Dessutom är det oerhört fräckt mot hon som gjort diplomet att inte tycka att det räcker som pris - hon har säkert också satt ner en del tid och kärlek i det. Och det är unikt, och antagligen mer värt än de flesta andra pris i framtiden. Och nej, jag pratar inte pengavärde här.

När det gäller pengar så är det också, enligt mig, rätt onödigt att tycka att någon ska bekosta ens resa till galan. Det är på alla sätt helt legitimt att stanna hemma om man inte har råd. Och nej, jag säger inte det för att jag är född med en guldsked i munnen. Jag har visserligen ingen familj jag måste försörja, men jag är uppvuxen i en familj med fyra barn, en far som är så sjuk att han aldrig kunnat ha ett riktigt jobb och en mor som försörjt oss alla sex med sin minimilön. Jag vet hur det känns när dagens middag för familjen består av elva franskisar, två kokta ägg, en påse frusna ärter och så mycket knäckebröd man orkar äta. Och nej, det är inte synd om mig. Jag skulle inte byta ut min barndom mot allt smör i Danmark (haha.). Det var den lyckligaste barndomen i världshistorien och om jag fick välja skulle jag välja den igen. Men jag vet att när man inte har råd att göra något man vill finns det två alternativ: antingen gör man det inte eller så gör man det och så lever ens familj på gröt ett halvår (och det alternativet är på alla sätt HELT OKEJ).

Japp, det var det. Och om någon tog illa upp så var det absolut inte meningen. Jag är alldeles övertygad av att varenda en som klagat på bloggalan är alldeles fantastiska människor. Precis som alla andra.
13.12.2011 kl. 17:01

Marseille

Igår pratade jag med min vän Ovi, som bor i Paris (egentligen bor han i Wien, bara precis just nu i Paris). Det var meningen att jag skulle hälsa på honom över självständigheten, men nu blir det inte så. Jag är fattig och ska umgås med allra käraste syster. Det känns mer motiverat just nu. Dock beslöt jag och Ovi att vi tillsammans med de andra utbyteseleverna ska ses i Marseille i sommar. Marseille, den bästa staden, som en gång var vår. Som jag saknar den nu. Jag går nästan sönder.Kollade genom min hårdskiva och hittade mängder av fantastiska Frankrikefotografier jag inte visat någon. Över jul ska jag ge dem en photoshopomgång. Kanske pina mina nära och kära med bildvisningskväll. Plocka upp några här, drunkna i min enorma kärlek till det sydfranska landskapet, solen, dofterna, människorna.
29.11.2011 kl. 16:18

Paris

Den här dagen går knappast till historien som den muntraste i mitt liv. Men det gör i alla fall den här nyheten:

Norwegian.com/fi:

Laajennamme Pohjoismaissa ja avaamme 34 uutta reittiä!

Avaamme reitit Suomesta, Tanskasta, Norjasta ja Ruotsista suosittuihin eurooppalaisiin kohteisiin.

Laajentumisemme myötä otamme käyttöömme Helsinki-Vantaan lentokentälle neljännen lentokoneen ja aloitamme sieltä suorat lennot Pariisiin, Palmaan/Mallorcalle, Rhodokselle ja Korfuun.

Uudet reitit avautuvat maaliskuussa 2012 ja tulevat myyntiin tällä viikolla. Ilmoitamme asiasta lisää täällä.

Paris, here I come! Bästa nyheten på länge.

Och det här inlägget går nog till historien som det fulaste i min blogg...
23.11.2011 kl. 00:19

Riga

Riga, början av oktober tjugohundraelva. 14.11.2011 kl. 17:58

Le Havre

Fan vad bra den var. Och den där ananas-scenen. Kan det bli snyggare? Jag betvivlar.

13.11.2011 kl. 20:45

Helsingfors

Igår såg jag min allra finaste Heidis utställning på Galleria XL, Vuorikatu 22 i Helsingfors. Den tar slut redan på söndag (jag var oförskämt sent ute). Men alla ska gå! Alla alla i Helsingfors. Den är ångestframkallande, intressant och också väldigt fin! På något sätt nostalgisk också. Bilden har jag lånat från Heidis fb-sida - jag bestämde att jag får det då jag gör lite reklam för henne. På söndag har de ett litet evenemang där. Jag kan inte gå. Men alla andra ska.

03.11.2011 kl. 15:13

Stockholm

Spenderade helgen i Stockholm. Det var fint, som alltid, även om Stockholm inte är min stad. Kom på mig själv med att sakna Oslo, undrar vad det betyder. Men tillbaka till Stockholm. Det var en bra helg, fick spendera en massa värdefull tid med några av de allra bästa. Roligt också med städer man känner till så bra att man aldrig behöver känna sig vilsen. Ett lugn i det. Den här gången var vistelsen enbart social. Hann en vända via Vaxholm och träffade en massa skojigt nytt folk på lägenhetsfest på Söder. Lustigt nog visade sig många av dem vara halvfinnar, och så var där en svenne som ätit kalakukko. Han upplyste oss om att det är äckligt - ingen av oss finnar hade smakat.01.11.2011 kl. 17:26

Zolitude


Det vackraste och mest passande namn jag någonsin sett på en ort - Zolitude utanför Riga. Jag funderar på att åka dit och göra ett fotoreportage om människorna i Ensamheten.
25.10.2011 kl. 00:28

USA

Det är redan imorgon, men eftersom jag ännu inte somnat är det torsdag i mitt liv. Och just den här torsdagen fyllde en av de allra bästa här på jorden år. Finaste Frank. Jag skulle vara lite sämre utan den mannen. Hoppas han hade en fantastisk dag och bara gjorde roliga saker. Typ spelade Angry Birds och tittade på Futurama och sånt. Som han tycker om.

30.09.2011 kl. 02:36