Parentes

Så här är det. Jag och Catariina aldrig får vara med i Basses blogg trots att vi på alla sätt borde vara utmärkt inspiration för honom. Det är vi lite ledsna över. Nåja, bra kvinna reder sig själv. Jag gjorde en egen serie. En hommage till Basse.

17.03.2013 kl. 23:34

Istanbul

Det finns väl knappast någon som tycker kalla, mörka vinterdagar är något att hänga i julgranen? Nej, inte jag heller. Spontanbokade därför en resa till Istanbul i början av mars, för att hälsa på min vän Ovi som under fyra månader bor där i egenskap av residenskonstnär. Ovi bor egentligen i Wien och jag har också hälsat på honom där. Ursprungligen lärde vi känna varann när vi båda var utbyteselever i Marseille. Jag är säker på att Ovi kommer att visa mig staden på bästa tänkbara sätt, eftersom han nu bott där sedan december, men råkar det finnas någon som halkar in på denna blogg och har något superbt Istanbul-tips så tar jag gärna mot!


Bild härifrån
15.01.2013 kl. 22:45

Jakobstad

På senaste tiden har jag hängt ovanligt mycket i Jakobstad. Det beror på att jag varit kurator för utställningen "Före detta" som visas i Campus Allegros nya galleri GRO. Utställningen är gjord av ett gäng före detta studerande vid Novia, eller konstskolan som jag tycker att det är lättast att kalla det. Jag är också en föredetting i det avseendet. Utställningen pågår till 25.11. Gå gärna om du har vägarna förbi! 

 

Jag älskar Matilda Enegrens målningar. Det är de som syns på flera av bilderna. Funderar på att skaffa den som är ensam på bild 3. Mycket fin! Jag är också oerhört förtjust i Johan Stolpes video till bandet Francis låt Traktor. Den syns lite grann på bild 2, projicerad i övre våningen. Du kan också se videon här!
11.11.2012 kl. 23:45

Parentes

Förresten, inlägget under skulle jag ha publicerat i går på tåget, men eftersom jag har en ny dator och inte hade installerat firefox kunde jag inte det. Tågnätet räknade ut en tid på ungefär 6 h för nedladdning av program. Ratata fungerar inte att blogga på från chrome och safari och det tycker jag att är väldigt trist. Förhoppningsvis kommer detta att åtgärdas när verktyget förnyas. Jag tycker därför att alla ska köpa ratata-kalendern, som just nu har lanseringsfest i Vasa och på tisdag på Sinne i Helsingfors! Förutom att det är fint att stöda är den också snygg. I den finns bl.a. en bild som jag tagit. Parentes slut.

02.11.2012 kl. 21:20

Ekenäs

Jag hyser ett underligt avog mot Ekenäs och får lite rysningar när jag tänker på platsen. Detta är alltså inte ett inlägg om Ekenäs som den underbaraste platsen på jorden. Men! Just nu pågår en jättefin utställning i Elverket i nämnda stad. Den heter Humbugtältet och Det svarta kabinettet, och den tycker jag ni ska se! Utställningen är gjord av konstnärern Marjo Levlin, som på en nyfiken utflykt i ett ödehus i Österbotten hittade en massa gamla saker som visat sig tillhöra trollkarlen Louis Billing. Han turnerade i Sverige och Finland med cirkusar i början av 1900-talet. Marjo fick tillstånd att rädda prylarna, som annars hade hamnat på soptippen. Och av dessa saker, och denna intressanta historia, har hon gjort en utställning. Utställningen hänger kvar till årsskiftet och efter det åker den vidare till Lovisa, där den visas på museet i februari och mars. Den ska turnera vidare i Svenskfinland några år, men jag vet inte än vart färden bär efter Lovisa. Gå och se den! Den är så otroligt fin och spännande.

 
 
 
 
 
02.11.2012 kl. 21:10

Rom

Sökte genom min hårdskiva i jakt på gamla bilder och föll över gamla ophotoshopade resebilder som aldrig publicerats här. En del av dem var ju dessutom riktigt fina! Här lite Vatikanstatsbilder från Rom-resan jag gjorde sommaren 2011. 

 

24.09.2012 kl. 23:36

Kassel

Jag har då en alldeles utomordentlig arbetsplats. Förra helgen fick vi åka till Kassel och besöka dokumenta. För er som inte vet är dokumenta en nutidskonstutställning som äger rum i Kassel vart femte år. I år ordnades dokumenta för trettonde gången. Utställningen pågår i fyra månader och i år var det ca 300 konstnärer som visade sin konst där. Konstnärerna är utvalda från hela världen och konsten visas i museer, gallerier, varuhus, på järnvägsstationen, i hotell, i en enorm park och på en massa andra skumma platser i staden.

 
 

Resan var hur som helst utmattande men helt suverän. Har sett så mycket konst att jag känner mig pånyttfödd. Mycket var dåligt, men en del saker var riktigt, riktigt bra. Som det ska vara med konst alltså. Tack och lov har inte alla samma åsikter om vad som är bra och vad som är dåligt.

 
Kader Attias installation var en av mina favoriter under dokumenta. Den handlade om förvrängningar. Han ställde t.ex. bilder av hur man opererat krigsskador mot primitiva konstverk och medvetna förvrängningar av kroppen. Det fanns också primitiva smycken gjorda av patroner och gamla mynt. Svårt att förklara, men tänkvärt om hur vi ser på kroppen och också om påverkan mellan tredje världen och västvärlden. 
Det fanns ett lustigt konstnärskollektiv med rivna väggar. På gården fanns ett uthus som var kolsvart inuti. Där fanns människor som sjöng eller föreläste. Tino Sehgal hette konstnären. Håll i minnet, han verkar spännande!

 
Själv är jag helt såld på
Janet Cardiffs och George Bures konst. De gör huvudsakligen ljudkonst och det går inte riktigt att beskriva varken i bild eller ord vad de gör. Jag har bloggat om dem tidigare, när de visades på Kiasma. På dokumenta fanns det tre verk av dem. Det på järnvägsstationen var allra finast.
   
 
 


Angående Kassel i sig kan jag på inga sätt rekommendera någon att resa dit förrän om fem år när nästa Kassel går av stapeln. Det är en helt vanlig liten tysk stad. Lite som att vara på semester i Lahtis, bortsett från att det var närmare 30 grader varmt.


Och ibland är den bästa konsten den som inte är konst.
12.09.2012 kl. 21:48

Helsingfors

Allrakäraste syster har varit hos mig några dagar den här veckan. Som vanligt satt vi mest i min soffa och åt chips, tittade på Sound of Music och tyckte om varann. Hon är det tryggaste jag har. Den som kräver allra minst av mig. Hon var välbehövlig nu. I det här stressiga tillbaka-efter-semestern-med-äcklig-förkylning-livet som omringar mig just nu. Som kontrast till soffhänget kände vi att vi måste vara extra aktiva hela lördagen. Hoppade på bussen till Ikea. Vandrade bland kråkslotten och ambassadörshusen i Eira och Ulrikasborg. Såg Boutique-utställningen på Amos Anderson. Den kan man se tycker jag! Fem samarbeten mellan modedesigner och bildkonstnär, samt musik och dans. En utställning som torde vara lätt för vem som helst att ta till sig. Lättillgängligt, opretantiöst, estetiskt och stundvis också lite tankeväckande eller i alla fall absorberande. Själv tyckte jag allra mest om samarbetet mellan Mikko Ijäs och Paola Suhonen, men så är jag också jävig. Ijäs är en favorit sen han föreläste när jag studerade i Nykarleby. En rolig konstnär. Gå och se den!

02.09.2012 kl. 22:55

Vasa

Om någon vasabo råkar snubbla in här i jakt på Konstens natt-idéer så tycker jag ni ska kika in mitt videokonstverk Antitalents på DOM Munkhaus i kväll. Den snurrar på hela kvällen. Här ett tidigare inlägg med mera info om verket.


09.08.2012 kl. 19:29

Berlin

Jag är i Berlin. Här är väldigt fint. Jag kände mig hemma från första sekund, och nu sitter jag på min favoritbar och jobbar lite medan Frank tatuerar sig. Jag borde blogga som en idiot här, men vi har, som tidigare nämnts, en gemensam blogg för alla oss som bor här i kollektivet på Weigandufer. Den hittas här samt också i min länklista till höger under namnet Berlinbloggen. Kolla där om ni vill veta hur vi har det! Kram på er

20.07.2012 kl. 16:52

Borgå

I helgen besökte jag Borgå. Det är en trevlig stad. Jag besökte bland annat Konstfabriken, som är en ny, ganska intressant plats. Just nu och ända fram till 15.8 pågår en BONK-utställning där, och den tycker jag att alla som rör sig i trakterna ska besöka. Själv tycker jag Bonk Business är konst när det nästan är som bäst. Roligt, snyggt och precis tillräckligt samhällskritiskt.

 

För er som inte vet är Bonk Business ett företag påhittat av den finlandssvenska konstnären Alvar Gullichsen. Bonk Business tillverkar maskiner med lustig, eller ibland ingen funktion. Det finns ofta en viss samtidskritik i maskinerna. Själv är jag nästan mest förtjust i reklamaffischerna för dessa maskiner, som den på bilden nere till vänster, Det är en reklamaffisch för "Canned hate", vilket är en produkt där energin i otrevliga, ovälkomna känslor förvandlats till grillkolsbriketter.

Om man besöker utställningen med barn rekommenderar jag övre våningen där det finns en legomodell av Konstfabriken! Som legofantast avundades jag naturligtvis de som fått bygga detta magnifika verk. Jag ursäktar också att jag tog världens sämsta bilder med min telefon. Ger på inga sätt utställningen eller legohuset rättvisa. Men gå och titta! Bra ju!

 

Berlin

Om lite mindre än två veckor är jag på väg till Berlin. Ska stanna i två och en halv vecka och bo med bl.a. Frank och Linnea. Det blir otroligt fint, i morgon börjar jag räkna ner på riktigt. Vi har en gemensam blogg, den kan man läsa här.
01.07.2012 kl. 22:42

OsloDet jag tycker nästan allra mest om med Oslo är att det är lite rått och liksom smutsigt. Man tror att det ska vara väldigt rent och pittoreskt, lite som att norrmännen är hurtiga och gladlynta, men på riktigt är det mycket punkigare än någon plats jag besökt i Finland och Sverige. Det är mer likt Danmark på så sätt. Kontrasten är otroligt tilltalande tycker jag.
19.06.2012 kl. 01:11

Oslo

Träffade förstås också norgepojkarna (de som vi träffade i New Orleans och sedan också i Las Vegas). Vi var hemma i Sondres fina lägenhet och åt bär som lämnat över när Sondre gjort likör. Kände mig lite som Emils grisekno. De är fina pojkarna. Jag tycker om dem mycket. Det slår mig bara alltid hur otroligt mycket lättare det är att prata främmande språk skriftligt än muntligt. I skrift är det på alla sätt naturligt och jag förstår allt. När jag träffar dem blir det, tyvärr, en del som försvinner i översättningen. Hoppas att de snart ska ta en roadtrip till Finland och hälsa på. Börjar bli deras tur nu. 
 
18.06.2012 kl. 01:24

Oslo

Det är då för väl att det här inte är en aktualitetsskrift. Här kommer lite Oslo. Var väl där i april eller nåt. Det var fint, som alltid. Älskar den staden. Älskar.Inledde vistelsen med fantastisk brunch på Grand hotel. Finaste Irene var förstås på plats, och jag fick för första gången träffa barnet (nej, det där är inte på hotellet, hon sov där och jag fotade inte). Mycket välartad unge. Fullständigt omtyckbar.
17.06.2012 kl. 22:59